Vakariņošanas prieki ārpus mājas šajos Ziemassvētkos
Katru gadu uz Ziemassvētkiem ģimenes, draugi un viņu viesi pulcējas ap Ziemassvētku vakariņu galdu, lai baudītu kopā būšanu un, protams, arī gaidāmo svētku maltīti.
Tomēr ne visi vakariņo mājās. Kāds var būt ieradies no ES kaimiņvalsts vai arī ārpus tās esošas valsts un var izjust zināmu nostalģiju, atceroties to, kā Ziemassvētkus svin pie viņa mājās. Par laimi, tāda pilsēta kā Londona piedāvā lielu daudzveidību un parūpēsies par no visas pasaules nākušucilvēku gaumi, piedāvājot restorānus, kas šajās svētku dienās pasniedz patiešām lieliskus ēdienus. Piemēram, aplūkojiet šosarakstu, kas iebraucēju, viņu draugu, kā arī vietēju iedzīvotāju spriedumam piedāvā dažus smalkus, pieņemamus restorānus:
Poļu restorāni
Tradicionāli poļi bauda sarkanu boršču ar uszka (baraviku pelmenīši), karpu, siļķi un pierogi – vareņikus, kas pildīti ar kāpostiem vai skābiem kāpostiem, vai pat sēnēm. Populārs ir arī piernik jeb piparkūka, kā arī žāvētu augļu un magoņukūka. Dažādi Londonā esošie poļu restorāni var viegli likt jums noticēt, ka esat atgriezies savā dzimtenē. Izmēģiniet Autograf, 488 West Green Road, Daketsgrīnā, lai nobaudītu gardus pierogi vai sarkano boršču ar gaļu. Vai varbūt jums iepatiksies glītais, nepretenciozais Patio Restaurant, kas atrodas Šeferdsbušā: ēdienkartē ir siļķe, vistas konsomē, dažādu veidu borščs un, protams, pierogi un plašs pudiņu klāsts.
Rumāņu restorāni
Cūkgaļa rumāņiem ir svarīga, tādēļ pats par sevi saprotams, ka Ziemassvētkos ikvienam būtu jāapmeklē restorāni, kuros uzsvars tiek likts uz cūkgaļas ēdieniem. Iecienītas ir sālītas cūkādiņas, cūkgaļas dradži un sarmale (kāpostu tīteņi, pildīti ar maltu cūkgaļu, rīsiem un garšaugiem), kuru pasniedz ar mamaligu un krējumu. Vēl viens populārs ēdiens ir skāba zivju zupa jeb zivju borščs. Lieliska Ziemeļlondonas vieta ir Restaurant Cornelius, kura ēdienkartē ir patiešām īsti sarmale, karsti sautējumi vēsām dienām un tradicionālie deserti. Chrystals of London ir vēl viena lieliska izvēle, ja jums pietrūkst Rumānijas Ziemassvētku. Izmēģiniet skābo zupu ar kūpinātu cūkgaļu, kuņģa zupu, cūkas fileju ar dažādām mērcēm, zivi, kas atgādinās jums par Donavu, sarmale, cūkgaļas sautējumu ar mamaligu un kāpostu salātus, kā arī vienus no lieliskajiem Rumānijas desertiem. Crăciun Fericit jeb Priecīgus Ziemassvētkus mūsu rumāņu draugiem!
Grieķu restorāni
Londonā ir liela grieķu restorānu daudzveidība. Lai nobaudītu pilsētā labākos melomakarona, tradicionālos Ziemassvētku cepumus, izmēģiniet Opso Merilebonā. Grieķiem Ziemassvētkos patīk baudīt cūkgaļu: virkne Londonas ēstuvju gatavo cūkgaļas souvlaki. Izmēģiniet Suvlaki, Londonā, Bateman Street 21, kur pasniedz dažādus grieķu ēdienus, kāarī The Hungry Donkey, lai nobaudītu lieliskus melomakarona un tradicionālos grieķu ēdienus. Apmeklējiet The Elysee Ficrovijā, Percy Street 12, kur pasniegs lielisku Ziemassvētku karidopitu – valriekstu kūku ar garšvielām. Protams, grieķiem Ziemassvētkos garšo arī tītara un jēra gaļa, gluži tāpat kā vairumam viņu Apvienotās Karalistes draugu un kolēģu.
Skandināvu izvēle
Zviedru smörgåsbord jeb zviedru galds parasti sastāv no Ziemassvētku šķiņķa, cūkgaļas desas, gubbröra (anšovu un olas salāti), dažādi pagatavotas siļķes, rudzu maizes un zivju ēdiena lutfisk. Lai šajos Ziemassvētkos palutinātu sevi ar zviedru ēdieniem, neaizmirstiet apmeklēt Stockholm Restaurant and Deli, Sheen Lane 109, Londonas dienvidrietumos. Zviedru galdā tiek celta siļķe, dažādi šķiņķi, liellopu gaļa, desiņas ar kāpostiem, biešu salāti un daudz kas vēl. Jūs patiešām jutīsieties kā atgriezies Zviedrijā! Iecienīta ir pirmklasīgā dāņu cūkgaļa, kāposti, cepta pīle un zoss un deserti, tādi ka aukstais rīsu pudiņš jeb ris à l’amande vai arī siltā rīsu biezputra risengrød. Tāpat arī pankūkas. Izmēģiniet Scandinavian Kitchen, lai nobaudītu milzīgu skandināvu gardumu klāstu un padarītu jūsu Ziemassvētkus gaišākus. Tasatrodas 61 Great Titchfield Street, W1W 7PP.
Angļu virtuve
Angļi šajā gada laikā bauda cepešus un dārzeņus, gluži tāpat kā daudzās citās virtuvēs. Tītaru ar dzērveņu mērci un pastinakiem bieži vien pavada Ziemassvētku pudiņš. Dažkārt tītara vietā galdā tiek celta zoss. Iecienīti ir arī dažādi šķiņķa veidi, liellopu gaļa un pīle. Neaizmirstiet arī gaļas pīrāgus untrifle jeb sīkumu desertu. Šajā gada laikā, protams, ir liela labu restorānu izvēle. Lai nobaudītu lieliskus gaļas pīrāgusiegriezieties Gail ceptuvē, kas atrodas vairākās vietās visā Londonā, piemēram, Belsaizas parkā, Fulhemroudā vai Hempstedā. Tādā pilsētā kā Londona šajā gada laikā netrūkst ēstuvju, kas piedāvā Ziemassvētku vakariņas un tradicionālos ēdienus. Viss ir atkarīgs no tā, vai jūs vēlaties dārgu restorānu, vai drīzāk kaut ko mazāk dārgu. Izvēle būs laba gandrīz it visur.
Ziemassvētki ir dalīšanās laiks, laiks, kad atcerēties, un laiks, lai apliecinātu savu labo gribu. Nav daudz veidu to izdarīt labāk, kā savācot ap sevi labus draugus, ģimenes, kolēģus un lielisku ēdienu.
Ja jūs dzīvojat Londonā, tad jums ir paveicies: vienalga, vai jūs vēlaties baudīt tādu pat maltīti kā briti, vai arī kā jau ekspatriants ilgojaties pēc Ziemassvētkiem ēdieniem, ar kuriem jūs esat izaudzis jūsu mītnes valstī.